« »
Ostali autori

Ostali autori

URL web stranice:

Rastanak

Šta reći danas?

Nakon četiri godine, kako tmurnog tako i veselog školovanja, stigosmo na cilj. Ona crno-bijela zastavica, koja je plesala na raskrižju mašte i stvarnosti,  danas je pripala onima koji su je zaslužili – maratoncima. Ti “maratonci“ danas smo svi mi. Mi koji smo četiri pune godine sa strpljenjem trčali preko trnja pa sve do zvijezda uz uspone i padove. Svi smo mi prolazna stvar, u jednu ruku,  kako profesori tako i učenici. Svi smo mi ovdje da sjedimo, tri, četiri, a neko i pet godina, u onim klupama koje, sada shvatamo, nemaju materijalnu vrijednost nego ipak onu duhovnu.

Naša priča započinje onog sunčanog juna 2017 godine. Taj dan je bio veliki korak za nas – kada smo otvorili ona teška, bijela vrata našeg novog školovanja. I, tako su krenula prva upoznavanja, prva druženja, prvi odlasci sa časova...

Nismo bili najbolji, niti najvrjedniji. Nismo! Ali, ipak smo učenici koji su svoju priču o srednjoškolskom životu započeli i završili baš u ovoj školi. Nismo bili tihi, niti uvijek hvalom nagrađivani. Sjedili smo na radijatorima, šetali po hodnicima a i istima su odjekivali naši glasovi, naše suze, naše nestrpljivosti.

Mnogi su zbog nas sijede dobili, ali mnogi su se našim “glupostima” iz duše nasmijali. Mnogo smo briga razredniku zadali, mnogo izostanaka napravili, previše testova odgodili i mnogo štete potajice pravili. Znao je razrednik mnogo da nas izgrdi i još više neopravdanih udijeli. S mukom smo učili elektroniku, kola, mjerenja. Molili smo Boga za pozitivnu iz matematike, naučili engleski, zajedno pisali šalabahtere, išli na popravne i maštali o budućnosti. Ispratili smo 3 generacije i divili im se što ranije završavaju školu. A onda smo preko noći maturanti postali. Mi smo oni maturanti koji Španiju nisu posjetili, ali smo od onih koji su zaboravili svađe, oprostili incidente, te se zbližili još više.

Evo danas ispisujemo posljednju stranicu naše knjige. Baš smo danas napravili opet veliki korak, prešli smo prag i zatvorili ona teška, bijela vrata našeg već sada „starog školovanja“. Prisjetit ćemo se svih onih malih odmora na kojima smo pjevali, svađali se, pripremali za prepisivanje. Ostavit ćemo sva ona dobra sjećanja na prve ljubavi iz srednje. Eh, svako se od nas bar jednom zarumenio pred nekom gimnazijalkom! Ašikovali smo na hodnicima. Trudili smo se da poslije škole krenemo s njima prema gradu, neku iznenadnu kaficu da popijemo. Toliko odbijenica smo dobili, a, Boga mi, i poljubaca.

Možda je nekima sada i drago što smo zatvorili ova vrata, i pitanje je da li ćemo ih, mi generacija 17/21, opet nekada otvoriti. Nakon nekog vremena, uz jutarnju kafu, prisjećat ćemo se naših anegdota iz srednje. Znajte, bit će nam žao što duže nije trajalo ovo naše zanimljivo četverogodišnje putovanje! Sjećanja će ostati a mi ćemo nastaviti.

U svoje ime i u ime naše prelijepe generacije, zahvaljujemo se profesorima što su nas obučavali i pripremali za viši nivo pod nazivom „Život“. Zahvaljujemo se profesorici Jonić što nas je naučila kako biti demokratski osviještena osoba, zahvaljujemo se profesoricama Brzika i Ribić koje su nam razvijale naše vijuge pomoću tehnike zvane MATEMATIKA. Hvala profesorici Halilović što nam je podarila sve čari bosanskog jezika i potrudila se da očuvamo taj patriotizam u nama. Zahvaljujemo se profesoru Habibu koji je uvijek bio tu da nas nasmije. Isto tako hvala i  razredniku Omeragiću  i profesoru Musi koji su tu bili uvijek uz nas i za nas. Hvala profesoru Rodiću koji nam je popuštao malo s ocjenama, te profesorici Bakić koja nam je svojom strogoćom ulijevala kako strah tako i odlično znanje iz engleskog. Jedno veliko HVALA direktorici škole, osoblju, te svim profesorima koji su nas trpjeli bar jedan čas u ove četiri godine. Imat ćemo lijepe uspomene na vas i na ovu našu staru „tvrđavu“.

Uvažena direktorice, pedagogice, dragi profesori, draga generacijo, iskreno se nadam da ćemo našu maturu,  koju nismo imali prilike slaviti, slaviti nakon 5,10,15 godina u istom sastavu sa istom ekipom i  na istom mjestu. A ti, naše „novo/staro školovanje“, odspavaj ljetni san, osunčaj svoje stare zidove, spremi se za nove pobjede i isprati još brojne generacije.

Drino Midhat, učenik IV2 razreda

Sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U ponedjeljak je 1. mart, dan kada Bosna i Hercegovina obilježava dan svoje nezavisnosti.

Devedesete godine prošlog stoljeća su bile veoma važne za državu Bosnu i Hercegovinu i ostavile su neizbrisiv trag u njenoj historiji. U fazi raspada Jugoslavije međunarodna zajednica je obrazovala konferenciju o Jugoslaviji sa zadatkom da pomogne rješavanje političkih odnosa među republikama.

Slijedeći upute arbitražne komisije Skupština Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine je donijela odluku o raspisivanju referenduma.

Referendum o nezavisnosti BiH održan je na insistiranje evropske zajednice 29.02. i 1.3.1992. godine. Oko 64% od ukupnog broja glasača izišlo je na referendum.

Šestog aprila 1992. godine počela je otvorena srpsko – crnogorska agresija na BiH, a istoga dana je Evropska zajednica priznala državno – pravni subjektivitet Republike BiH u historijskim i međunarodnom priznatim granicama.

Ovim povodom svim učenicima i zaposlenicima čestitamo Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine uz obavijest da je ponedjeljak, 01.03.2021. godine, neradni dan.

Polaznici Dječijeg vrtića 'Zvončić' posjetili našu školu

Dana 18.02.2021. godine, mališani iz Javne ustanove dječiji vrtić "Zvončić" Gornji Vakuf-Uskoplje posjetili su Mješovitu srednju školu „Gornji Vakuf".

Mališani su obišli školsku biblioteku, kabinet hemije, kabinet za medicinske tehničare, multimedijalnu salu, kabinet informatike i zbornicu . U zbornici ih je pozdravila i zaželjela dobrodošlicu direktorica ustanove Selvedina Begović i pedagogica Amerlina Jazvin Softić. Tom prilikom za polaznike vrtića "Zvončić" upriličen je mini čas engleskog jezika. Profesor predavač bio je Nedžad Gudić.

Zajednička briga škole i Doma zdravlja za sigurnost učenika

Uvažavajući epidemiološku situaciju nastojimo da poštujemo preporuke za sigurno održavanje nastave u kontekstu COVID-19 Zavoda za javno zdravstvo FBiH, te preporuke Kriznog štaba Ministarstva zdravstva i socijalne politike SBK kao i Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK.

Dezinfekcija školskog prostora vrši se svakodnevno, a pored toga HES Doma zdravlja Gornji Vakuf-Uskoplje svakog petka poslije nastave obavi detaljnu stručnu dezinfekciju svih školskih prostorija.

Zahvaljujemo se Domu zdravlja i Higijensko epidemiološkoj službi što nam pomažu u nastojanju da rizik od postojeće pandemije svedemo na minimum i stvorimo sigurno i zdravo okruženje za naše učenike i zaposlenike.

Sretna 2021. godina

Dragi učenici i zaposlenici škole nova godina je pravo vrijeme da istražite nove horizonte i ostvarite neke snove, da otkrijete snagu i vjeru u sebe, da se radujete malim stvarima i pripremite za nove izazove.

Svim učenicima i zaposlenicima želimo sretnu i uspješnu NOVU 2021. godinu.

Nastava u drugom polugodištu početi će 25.01.2021. godine (ponedjeljak) po tekućem rasporedu sati.

Otvoreno pismo roditeljima učenica i učenika MSŠ 'Gornji Vakuf'

Dragi roditelji,

Živimo u vremenu koje nam diktira okolnosti koje ne možemo u potpunosti kontrolirati i u okruženju koje nije uvijek u skladu sa našim željama. Cijeli svijet je zahvatila pandemija virusa COVID-19. Nažalost, naša zemlja nije izuzetak, niti naš grad, kao ni naša škola. Bolest je prilično nepoznata struci pa i nama ostalima koji nismo medicinske struke. Ali na bazi onog sto je poznato Svjetska zdravstvena organizacija je dala upute stanovništvu za ponašanje u vremenu pandemije. Formirani su razni Krizni štabovi koji su na bazi toga dali svoje upute. Upute Ministarstva obrazovanja SBK i Kriznog štaba našeg kantona za organizaciju nastave objavljene su na našoj školskoj stranici. Također je objavljen i plan rada naše škole. Pored toga razrednici su vas informisali o potrebi pridržavanja svih epidemioloških mjera vaše djece tj. naših učenika, vas samih u školi i životu uopšte. Formirali smo na nivou škole tim COVID koji redovno prati epidemiološku situaciju u školi.

Veoma smo vam zahvalni i zadovoljni smo sto ste odgovorno i savjesno ispunjavali svoju roditeljsku zadaću.

Mi smo se trudili da ispoštujemo sve propisane mjere i stvorimo sigurno okruženje za vašu i našu djecu. Mi vjerujemo vama, dragi roditelji, te vas molimo da i vi vjerujete nama.

Svakodnevno se vrši dezinfekcija svih školskih prostorija, a HES služba dodatno vrši dezinfekciju svakog petka nakon nastave.

Molimo vas da pažljivo pratite zdravstveno stanje vaše djece i upisujete podatke u listu. Ukoliko vaše dijete ima neke od simptoma bolesti obratite se ljekaru. Ljekar će procijeniti da li ima sumnje na Covid i testirati besplatno ako simptomi ukazuju na tu vrstu bolesti.

Ukoliko nalaz testa bude pozitivan dijete se šalje u izolaciju kao i najbliži kontakti koje struka odredi. Prema sadašnjem stavu Kriznog štaba nastava se ne prekida niti razred ide u izolaciju. Svi zajedno trebamo  shvatiti ozbiljnost situacije i pridržavati se svih epidemioloških mjera za dobrobit vaše i naše djece, kao i svih nas. Na taj način ćemo omogućiti da redovna nastava potraje i da život vaše djece kao i svih nas bude socijalno bogatiji. Sve što vas zanima budite slobodni da pitate razrednike vaše djece ili da se obratite upravi škole.

S poštovanjem!

Direktorica
Selvedina Begović

Sretan 5. oktobar – Svjetski dan učitelja

U povodu Svjetskog dana učitelja, koji se obilježava 5. oktobra, želimo vam uputiti iskrene čestitke, zahvaliti na vašem angažmanu i doprinosu u dosadašnjem odgoju i obrazovanju mnogih generacija, te poželjeti mnogo uspjeha u vašem budućem radu.

Svjetski dan prosvjetnih radnika obilježava se od 1994. godine. Ovaj datum odabrao je UNESCO kao sjećanje na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Ovaj dan je prilika da se pokaže kako bi rad prosvjetnih radnika trebao biti prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan i prosperitetan razvoj društva te da bi kao takav trebao i da se cijeni.

Sretan nam Svjetski dan učitelja!

Javni konkurs za prijem nastavnika u radni odnos

BOSNA I HERCEGOVINA
FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE
SREDNJOBOSANSKI KANTON – KANTON SREDIŠNJA BOSNA
MJEŠOVITA SREDNJA ŠKOLA “GORNJI VAKUF”
GORNJI VAKUF – USKOPLJE

Broj: 662/19
Datum: 29.10.2019. godine

Na osnovu člana 83. Zakona o srednjoj školi (“Sl.novine SBK broj: 11/01”), Uredbe o postupku prijeme u radni odnos u javnom sektoru u SBK (“Sl.novine SBK” broj: 7/19), Odluke Upravnog odbora Mješovite srednje škole “Gornji Vakuf” broj: 530-1/19 od 06.09.2019. godine i Saglasnosti Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK broj: 03-34-3/2019-428 od 24.10.2019. godine , r a s p i s u j e  s e

J A V N I  K O N K U R S
ZA PRIJEM NASTAVNIKA U RADNI ODNOS

 1. Profesor fizike, 1 izvršilac – 13 sati sedmično, do povratka radnika sa bolovanja, a najduže do 30.06.2020. godine;

Za radno mjesto kandidati treba da ispunjavaju uslove predviđene Zakonom  o srednjoj školi, Pedagoškim standardima („Sl.novine SBK broj: 15/02“) i odobrenim Nastavnim planom i programom. Pored općih uslova svi kandidati moraju ispunjavati  i posebne uslove za navedeno radno mjesto, završen odgovarajući fakultet VII stepen visoke stručne spreme, I ciklus bolonjskog sistema studiranja sa 240 ECTS bodova ili II ciklus bolonjskog sistema studiranja sa 300 ECTS bodova.

Za navedeno radno mjesta  uz prijavu kandidati su dužni dostaviti orginal ili ovjerenu kopiju dokumenata ne starije od 6 mjeseci:

 1. Obavezna dokumentacija: prijavu na konkurs sa kraćom biografijom - adresu stanovanja, kontakt telefon i obavezno e-mail adresu i naziv radnog mjesta za koje se prijavljuje, kao i spisak dokaza koje prilaže i svojeručni potpis, diplomu o završenom odgovarajućem stepenu obrazovanja, izvod iz matične knjige rođenih, uvjerenje o državljanstvu, uvjerenje o položenom stručnom ispitu.
 2. Dodatna dokumentacija:
 • Uvjerenje da je kandidat proglašen tehnološkim viškom
 • Uvjerenje / potvrdu da kandidat ima nepotpunu normu u statusu stalnog radnog odnosa u školama SBK za školsku 2019./2020. godinu
 • Uvjerenje od zakonom nadležne institucije da kandidat ostvaruje đ
 • pravo po osnovu Zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica, Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica i Zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica.
 • Kandidati mogu dostaviti i dokaze o dosadašnjem radnom iskustvu, preporuke, certifikate i druge dokumente koji će dati potpuniju sliku stručnih kompetencija.

Pod jednakim uslovima prednost imaju kandidati na osnovu posebnih Zakona, što dokazuje potvrdom ili uvjerenjem.

Kandidati koji budu izabrani, dužni su prije zasnivanja radnog odnosa, u roku od 7 dana dostaviti ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove o psihofizičkoj, radnoj sposobnosti, te nalaz pretrage na zarazne bolesti i ovisnosti, kao i uvjerenje o nekažnjavanju i uvjerenje da se ne vodi krivični postupak.

Na spisku kandidata među kojima se provodi izborni postupak i koji će biti pozvani na testiranje neće biti kandidati koji ne ispunjavaju formalne uslove Javnog konkursa i čija dokumentacija je nepotpuna i neblagovremena.

Testiranje svih kandidata koji ispunjavaju uslove, obavit će se u prostorijama škole u Gornjem Vakufu-Uskoplju u srijedu 06.11.2019. godine u 13,00 sati. Kandidati koji ne pristupe ispitu u zakazano vrijeme, smatrat će se da su odustali od prijave na Javni konkurs.

Pismeno testiranje kandidata prijavljenih na Javni konkurs za popunu upražnjenog radnog mjesta , izvršit će se iz slijedećih oblasti:

 • Zakon o srednjoj školi, Pedagoškim standardima i ostalim podzakonskim aktima kojima se reguliše rad u školi
 • Metodika odnosno didaktika
 • Općeg znanja eventualno

Pismeni ispit se polaže u formi testa koji se sastoji od najviše petnaest pitanja zatvorenog tipa sa više ponuđenih odgovora gdje se svaki tačan odgovor vrednuje jednim bodom.

Pismeni ispit traje 30 minuta.

Smatra se da je kandidat zadovoljio na pismenom ispitu ukoliko je osvojio najmanje 8 bodova ili 53,33%.

Kandidat koji nije zadovoljio na pismenom ispitu, neće imati pravo pristupa usmenom ispitu.

Kontakt osoba za davanje dodatnih informacija je sekretar škole, telefon broj 030 265-654.

Javni konkurs ostaje otvoren 8 (osam) dana od dana objavljivanja.

Prijave slati isključivo poštom na adresu sa naznakom

„PRIJAVA NA JAVNI OGLAS“

Mješovita srednja škola „Gornji Vakuf“
Gradska bb  Gornji Vakuf – Uskoplje      
70240 Gornji Vakuf
(„NE OTVARAJ – PRIJAVA NA JAVNI OGLAS“)

Nepotpune i neblagovremene prijave neće se uzeti u razmatranje.

DIREKTORICA ŠKOLE:
Selvedina Begović, dipl.ecc

Priključi se za RSS feed