« »
Obavijesti za učenike i profesore

Obavijesti za učenike i profesore (72)

Sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U ponedjeljak je 1. mart, dan kada Bosna i Hercegovina obilježava dan svoje nezavisnosti.

Devedesete godine prošlog stoljeća su bile veoma važne za državu Bosnu i Hercegovinu i ostavile su neizbrisiv trag u njenoj historiji. U fazi raspada Jugoslavije međunarodna zajednica je obrazovala konferenciju o Jugoslaviji sa zadatkom da pomogne rješavanje političkih odnosa među republikama.

Slijedeći upute arbitražne komisije Skupština Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine je donijela odluku o raspisivanju referenduma.

Referendum o nezavisnosti BiH održan je na insistiranje evropske zajednice 29.02. i 1.3.1992. godine. Oko 64% od ukupnog broja glasača izišlo je na referendum.

Šestog aprila 1992. godine počela je otvorena srpsko – crnogorska agresija na BiH, a istoga dana je Evropska zajednica priznala državno – pravni subjektivitet Republike BiH u historijskim i međunarodnom priznatim granicama.

Ovim povodom svim učenicima i zaposlenicima čestitamo Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine uz obavijest da je ponedjeljak, 01.03.2021. godine, neradni dan.

Više...

Nagradno takmičenje za najbolju fotografiju na temu "Zimska čarolija u mom gradu!"

Poziv za srednjoškolce i studente!

Zimska čarolija u mom gradu!

Učestvujte u nagradnom takmičenju za najbolju fotografiju na temu:

Zimska čarolija u mom gradu!

Šta treba da uradite:

 • Fotografišite zimski motiv svog grada,
 • Pošaljite fotografiju na e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.,
 • Kada se vaša fotografija objavi na FB i Instagramu Fakulteta za tehničke studije podijelite je na što više adresa vaših prijatelja kako bi je vidjeli i glasali za vašu fotografiju,
 • Od vas zavisi koliko vremena ćete imati za glasanje i promociju fotografije – što

prije pošaljete fotografiju – prije ćemo je objaviti, zato, odmah u akciju! ?

PRAVILA I PROPOZICIJE

 • Nema ograničena po pitanju kojim aparatom treba napraviti Fotografija može biti snimljena i mobitelom, bitno je da zadovoljava tehničke propozicije od minimalno 3000 piksela po dužoj strani (prosječan mobitel snima fotografije 4032x3024 piksela.). Fotografije mogu biti crno-bijele ili u boji. Dozvoljene su intervencije i korekcije u Photoshop-u, ali fotografije ne smiju biti u velikoj mjeri alterirane, naš stručni žiri će to prepoznati J,
 • Fotografije se mogu slati za objavu do 02. u 14:00 sati,
 • Svaka poslana fotografija koja stigne na e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. bit će

numerisana pod rednim brojem kojim je zaprimljena i objavljena na Facebook-u,

 • Do 02.2021. godine do 12 sati moći će se lajkati za fotografije,
 • Biraju se po dvije pobjedničke u dvije kategorije
  • PRVA kategorija - srednjoškolci i
  • DRUGA kategorija - studenti,
 • U svakoj kategoriji biramo dvije pobjedničke fotografije, od stručnog žirija i

pobjedničku prema broju lajkova. ?

 • Pravo učešća pored studenata Fakulteta za tehničke studije i Edukacijskog fakulteta imaju svi studenti kao i srednjoškolci koji žele da se prijave za takmičenje,
 • Žiri je sastavljen od stručnih ljudi koji će ocjeniti najbolju fotografiju u konkurenciji studenata i najbolju fotografiju u konkurenciji srednjoškolaca,
 • Prilikom slanja fotografija potrebno je napisati: Ime i prezime, navesti da li je student/-ca i kojeg fakulteta ili srednjoškolac/-ka i koja srednja škola i grad odakle pošiljalac fotografije dolazi,
 • Objava pobjedničkih fotografija je 02.2021. godine. Pobjedničke fotografije bit će nagrađene od strane stručnog žirija : STATIV ZA FOTOAPARAT I MOBITEL SA LED RASVJETOM i od Facebook-a: PAMETNI SAT .
 • Fotografije koje odabere stručni žiri bit će uvrštene u izložbu fotografija a detalji organizacije su iznenađenje za sve učesnike ?
 • Takmičenje kreće ODMAH ?

Radujemo se Vašem učešću, novom iskustvu i druženju! Mi volimo biti drugačiji a sa Vama to i jesmo! (heart) Vaš FTS i EFT.

Više...

Pohvala za učenike zbog odličnog uspjeha i primjernog vladanja u prvom polugodištu školske 2020/21. godine

Dana, 07.01.2021. godine održana je sjednica Nastavničkog vijeća nakon završenog prvog polugodišta školske 2020/21. godine.

Na sjednici je utvrđeno da najbolju prolaznost ima odjeljenje četvrtog razreda gimnazije sa 100%, a najslabiju prolaznost ima odjeljenje prvog razreda mašinske tehničke škole sa 41,60%.

Najviše izostanka imaju učenici IV3 razreda (1186), a najmanje izostanaka imaju učenici I1 razreda (208).

Zbog odličnog uspjeha i primjernog vladanja pohvaljuju se slijedeći učenici:

1.Begović Nejla, I1

2.Musa Maja, I1

3.Sušić Samra, I1

4.Trkić Maida, I1

5.Hozić Amina, II1

6.Karamustafić Negra, II1

7.Abazović Fatima, III1

8.Ćišić Jasmina, III1

9. Ljubunčić Džan, III1

10.Duratbegović Amina, IV1

11.Garača Minela, IV1

12.Hasanović Zilha, IV1

13.Muminović Aida, IV1

14.Sušić Adna, IV1

15.Šečunović Umihana, IV1

16.Topčić Berina, IV1

17.Agić Ali, I2

18.Dadić Zlatan, I2

19.Duhandžić Edin, I2

20.Filipović Amna, I2

21.Karamustafić Adi, I2

22.Ahmić Amina, II2

23.Gvozden Alma, II2

24.Gvozden Naida, II2

25.Puljarga Mustafa, II2

26.Zekotić Sulejman, II2

27.Gudić Semin, III2

28.Mašetić Sead, III2

29.Muminović Nejra, III2

30.Topić Nejra, III2

31.Zajmović Fikret, III2

32.Čaušević Ikbal, IV2

33.Dželilović Hamza, IV2

34.Geko Naila, IV2

35.Hozić Tarik, IV2

36.Kurbegović Eldin, IV2

37.Mišić Jusuf, IV2

38.Petrović Ajla, IV2

39.Šijak Ajdin, II3

40.Duvnjak Adel, III3

41.Đambo Melika, IV3

42.Bašić Zejneb, I6

43.Čaušević Merjema, I6

44.Karahodžić Nejra, I6

45.Meštrovac Mubina, I6

46.Trkić Nedžla, I6

47.Pokvić Azra, I6

48.Hasanagić Nejra, II4

49.Kapetan Amila, II4

50.Kulaglić Minela, III4

Više...

IUS: Testiranje za stipendije 19.03.2021. godine

Poštovana/i,

U ime Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), zadovoljstvo nam je obavijestiti Vas da IUS organizuje online testiranje za stipendije 19. marta 2021. godine u 15h za upis u akademsku 2020/2021 godinu.

Smatramo da u ovim izazovnim vremenima zaslužujete samo najbolje prilike za stvaranjem i kreiranjem svoje budućnosti i iz tog razloga Vas i pozivamo da nam se pridružite što prije i uvjerite zašto smo najbolji fondacijski univerzitet u Bosni i Hercegovini!

Test je na bosanskom jeziku i pripremljen je na osnovu plana i programa srednjih škola u BiH. Test se sastoji od 60 pitanja iz općeg znanja i matematike i iznos stipendije će se dodjeljivati na osnovu izabranog programa studija kako bi imali ravnopravnu i fer raspodjelu (npr. ukoliko izaberete da studirate Psihologiju, matematika na prijemnom ispitu neće nositi veći dio bodova od općeg znanja ili ukoliko izaberete Računarske nauke i inženjering onda prioritet se daje pitanjima iz matematike a ne općeg znanja).

Ostvarena stipendija pokriva troškove školarine za prvi ciklus studija na studijskom programu koji ćete odabrati prilikom online registracije. Vaša osvojena stipendija važi pet (5) godina i nije uvjetovana održavanjem određenog prosjeka ocjena.

Registraciju je potrebno izvršiti putem sljedećeg linka: https://stipendija.ius.edu.ba/ 

Kako bi Vas uvjerili koliko mi zaista vrijedimo i zašto da budemo Vaš izbor, molimo Vas da posjetite našu online stranicu www.ius.edu.ba gdje možete pronaći sve dodatne informacije o našem kampusu, našim studijskim programima, programu dvojnih diploma, uspješnih Erasmus + priča, uvjeta upisa itd.

Za sve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju svakim radnim danom od 09:00 - 17:00 sati. Možete nas posjetiti ili kontaktirati putem telefona +387 33 957 175/156/116/118/178 ili e-mail adrese Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

Uvjereni smo da će rezultati koje ćete postići na testiranju za stipendije biti početak Vaše uspješne budućnosti. Želimo Vam poželjeti sreću i izraziti dobrodošlicu u međunarodno okruženje Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

S poštovanjem,

IUS tim!

Više...

U srijedu podjela Uvjerenja o ostvarenom uspjehu na kraju prvog polugodišta u školskoj 2020/21. godini

Obavještavaju se učenici Mješovite srednje škole „Gornji Vakuf“ da će podjela Uvjerenja o ostvarenom uspjehu na kraju prvog polugodišta školske 2020/21. godine biti u srijedu, 13.01.2021. godine u prostorijama škole, prema slijedećem rasporedu:

 • Prvi razredi u 9:30 h
 • Drugi razredi u 10:00 h
 • Treći razredi u 10:30 h
 • Četvrti razredi u 11:00 h

Molimo učenike da se pridržavaju naredbi Kriznog štaba, obavezno nositi maske i držati međusobnu distancu od dva metra.

Više...

Sretna 2021. godina

Dragi učenici i zaposlenici škole nova godina je pravo vrijeme da istražite nove horizonte i ostvarite neke snove, da otkrijete snagu i vjeru u sebe, da se radujete malim stvarima i pripremite za nove izazove.

Svim učenicima i zaposlenicima želimo sretnu i uspješnu NOVU 2021. godinu.

Nastava u drugom polugodištu početi će 25.01.2021. godine (ponedjeljak) po tekućem rasporedu sati.

Više...

Otvoreno pismo roditeljima učenica i učenika MSŠ 'Gornji Vakuf'

Dragi roditelji,

Živimo u vremenu koje nam diktira okolnosti koje ne možemo u potpunosti kontrolirati i u okruženju koje nije uvijek u skladu sa našim željama. Cijeli svijet je zahvatila pandemija virusa COVID-19. Nažalost, naša zemlja nije izuzetak, niti naš grad, kao ni naša škola. Bolest je prilično nepoznata struci pa i nama ostalima koji nismo medicinske struke. Ali na bazi onog sto je poznato Svjetska zdravstvena organizacija je dala upute stanovništvu za ponašanje u vremenu pandemije. Formirani su razni Krizni štabovi koji su na bazi toga dali svoje upute. Upute Ministarstva obrazovanja SBK i Kriznog štaba našeg kantona za organizaciju nastave objavljene su na našoj školskoj stranici. Također je objavljen i plan rada naše škole. Pored toga razrednici su vas informisali o potrebi pridržavanja svih epidemioloških mjera vaše djece tj. naših učenika, vas samih u školi i životu uopšte. Formirali smo na nivou škole tim COVID koji redovno prati epidemiološku situaciju u školi.

Veoma smo vam zahvalni i zadovoljni smo sto ste odgovorno i savjesno ispunjavali svoju roditeljsku zadaću.

Mi smo se trudili da ispoštujemo sve propisane mjere i stvorimo sigurno okruženje za vašu i našu djecu. Mi vjerujemo vama, dragi roditelji, te vas molimo da i vi vjerujete nama.

Svakodnevno se vrši dezinfekcija svih školskih prostorija, a HES služba dodatno vrši dezinfekciju svakog petka nakon nastave.

Molimo vas da pažljivo pratite zdravstveno stanje vaše djece i upisujete podatke u listu. Ukoliko vaše dijete ima neke od simptoma bolesti obratite se ljekaru. Ljekar će procijeniti da li ima sumnje na Covid i testirati besplatno ako simptomi ukazuju na tu vrstu bolesti.

Ukoliko nalaz testa bude pozitivan dijete se šalje u izolaciju kao i najbliži kontakti koje struka odredi. Prema sadašnjem stavu Kriznog štaba nastava se ne prekida niti razred ide u izolaciju. Svi zajedno trebamo  shvatiti ozbiljnost situacije i pridržavati se svih epidemioloških mjera za dobrobit vaše i naše djece, kao i svih nas. Na taj način ćemo omogućiti da redovna nastava potraje i da život vaše djece kao i svih nas bude socijalno bogatiji. Sve što vas zanima budite slobodni da pitate razrednike vaše djece ili da se obratite upravi škole.

S poštovanjem!

Direktorica
Selvedina Begović

Više...

Sretan 5. oktobar – Svjetski dan učitelja

U povodu Svjetskog dana učitelja, koji se obilježava 5. oktobra, želimo vam uputiti iskrene čestitke, zahvaliti na vašem angažmanu i doprinosu u dosadašnjem odgoju i obrazovanju mnogih generacija, te poželjeti mnogo uspjeha u vašem budućem radu.

Svjetski dan prosvjetnih radnika obilježava se od 1994. godine. Ovaj datum odabrao je UNESCO kao sjećanje na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Ovaj dan je prilika da se pokaže kako bi rad prosvjetnih radnika trebao biti prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan i prosperitetan razvoj društva te da bi kao takav trebao i da se cijeni.

Sretan nam Svjetski dan učitelja!

Više...
Priključi se za RSS feed