« »
Obavijesti za učenike i profesore

Obavijesti za učenike i profesore (83)

JAVNI POZIV za dostavljanje vizuelnih radova na temu „EU pomoć BiH“

Direkcija za evropske integracije (u daljem tekstu: Direkcija), djelujući kao Ured Državnog IPA koordinatora i sa podrškom projekta tehničke pomoći „Podrška DIPAK-u pri programiranju pretpristupne pomoći, BiH,“ a u okviru aktivnosti obilježanja Evropske sedmice mladih 2021. godine, objavljuje Javni pozivza dostavljanje vizuelnih radova na temu „EU pomoć BiH.“

Cilj poziva je podizanje svijesti među učenicima/učenicama i studentima/studenticama o koristima pomoći Evropske unije za BiH, s fokusom na finansijsku pomoć.

Javni poziv otvoren je od 24.5.2021. godine do 13.6.2021. godine. Pravo učešća imaju učenici/učenice srednjih škola i studenti/studentice visokoškolskih ustanova na području Bosne i Hercegovine.Pravo učešća nemaju lica koja su u bližoj srodnoj vezi sa uposlenim Direkcije za evropske integracije, odnosno licem angožavanim na projektu tehničke pomoći „Podrška DIPAK-u pri programiranju pretpristupne pomoći, BiH.“

Vizuelni radovi trebaju na kreativan način prikazati korist Bosni i Hercegovini od finansijske pomoći Evropske unije, a koristeći se multimedijalnim tehnikama i formatima. Bitno je naglasiti poveznicu sa općim procesom evropskih integracija Bosne i Hercegovine, koji Evropska unija podržava kroz programe pomoći. Vizuelni radovi, po pravilu, mogu biti uobliku crteža, slike, umjetničke fotografije, interaktivne grafike, kratkog ili animiranog videa i grafičkog dizajna.

Radovi moraju biti originalni i ne mogu biti korišteni u okviru drugih takmičenja prije ili poslije ovoga Javnog poziva, a slanjem radova elektronskim putem autori istih automatski prenose pravo korištenja na Direkciju. Radovi ne smiju reflektovati i upućivati na uvrede i govor mržnje, rasnu, polnu, vjersku i svaki drugi oblik diskriminacije te Direkcija zadržava pravo diskvalifikovati takve radove bez objašnjenja. Direkcija također zadržava pravo dodijeliti samo neke od nagrada ili otkazati takmičenje zbog nedovoljnog broja ili nekvalitetnih radova.

Za više informacija o EU pomoći BiH i odnosima EU i BiH, posjetite stranicu Direkcije na www.dei.gov.ba ili stranicu Delegacije EU u BiH www.europa.ba.

Odluku o izboru najboljeg vizuelnog rada na temu „EU pomoć BiH“ donosi direktor Direkcijena prijedlog tročlane Komisije koju imenuje direktor Direkcije. Prilikom izbora Komisija će dostavljene radove bodovati prema sljedećim kriterijima:

a) izbor teme i povezanost s pomoći EU BiH, a s naglaskom na proces pristupanja BiH u EU;
b) način prezentovanja činjenica i podataka;
c) autorski stil, odnosno audio-vizuelna prezentacija; i
d) procjena mogućeg pozitivnog efekta na publiku u smislu promocije EU pomoći Bosni i Hercegovini.

Raspon bodovanja pojedinačno za svaki od navedenih kriterija je od 0 do 10,tako da rad može ukupno osvojiti 120 bodova.

Nakon okončanja takmičenja i proglašenja pobjednika, svi dostavljeni vizuelni radovi koji ispunjavaju minimalne elemente će biti izloženi (u online ili fizičkom formatu u zavisnosti od epidemiološke situacije i samog formata rada) i autori pozvani na istu. Isti mogu biti i korišteni naknadno, kao dio vizuelnog elementa neke od publikacija koje objavljuje Direkcija.

Radovi se dostavljaju e-mailom na adresu Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., sa naznakom „Za nagradu za najbolji vizuelni rad,“ a prijave trebaju sadržavati podatke o autoru (ime, prezime i škola/univerzitet i fakultet koji autor pohađa i skeniranu izjavu autora rada da rad prethodno nije nigdje dostavljen). Radovi mogu biti dostavljeni kao prilog e-maila ili koristeći OneDrive ili Google Drive. Neblagovremene i nepotpune prijave neće biti razmatrane.

Nagrada će se dodijeliti za prva tri mjesta,. Nagrade su:

- za 1. mjesto laptop računar;
- za 2. mjesto pametni sat (smartwatch); i
- za 3. mjesto bežične slušalice.

Neophodno je da učenici/učenice i studenti/studentice na kreativan način i koristeći se multimedijalnim alatima predstave njihovo viđenje pomoći Evropske unije Bosni i Hercegovini. Rok za dostavu radova je 13.6.2021., a dvije online info sesije će biti održane 1.6.2021. u 11:00 i 3.6.2021. u 16:00 časova.

Info sesiji 1.6. možete pristupiti putem sljedećeg linka: https://eupf.webex.com/eupf/j.php?MTID=m31eb395cc4820e5ca9b015d700087c93 , a info sesiji 3.6. možete pristupiti putem sljedećeg linka: https://eupf.webex.com/eupf/j.php?MTID=m9bf419f5e60d1dde4020f236a89af839 . Šifra za obje info sesije je eupomocbih.

Odgovori na pitanja i sadržaj razgovora sa obje info sesije će se također objaviti 4.6.2021. godine na stranici Direkciji, na društvenim mrežama Direkcije i cirkularnim emailom. Pitanja možete dostaviti na adresu Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. do 3.6.2021. godine, a odgovori će biti poslani povratnim e-mailom i biti objavljeni na web stranici Direkcije, sa drugim informacijama s online info sesija.

Više...

Obavijest u povodu 1. maja, Međunarodnog praznika rada

Obavještavamo učenike i zaposlenike škole da se redovna nastava za maturante, kao ni online nastava za ostale učenike neće izvoditi u ponedjeljak, 03.05.2021. godine povodom prvomajskih praznika. Nastavni proces se nastavlja u utorak, 04.05.2021. godine.

Učenicima i zaposlenicima škole čestitamo 1. maj, Međunarodni praznik rada.

Više...

OBAVIJEST: Od sutra nastavni proces će se izvoditi online

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u SBK, Vlada SBK je na današnjoj sjednici donijela odluku da se nastavni proces u srednjim školama od sutra, 23.03.2021. godine, izvodi online. Obavještavamo učenike naše škole da će se online nastava izvoditi u skladu sa aktuelnim rasporedom sati. Nastava počinje u 08:00 h, čas traje 30 minuta, a mali odmor traje 5 minuta. Molimo učenike i nastavnike da se pridržavaju epidemioloških mjera, da izbjegavaju bilo kakve vrste okupljanja kako bi zaštitili svoje zdravlje i zdravlje svojih najmilijih. Iskreno se nadamo skorom povratku u školske klupe. Ostanite nam zdravi.

1306 001 page 0011306 001 page 002

Više...
Priključi se za RSS feed