« »
Emina Ribić

Emina Ribić

URL web stranice:

Učenici naše škole realizovali akciju „Jedan slatkiš – jedno dijete“

U toku mjeseca decembra, u periodu od 21.12.2020. do 28.12.2020. godine, Vijeće učenika naše škole organizovalo je akciju “Jedan slatkiš – jedno dijete”.

Ova akcija je jedna od bitnijih aktivnosti Mreže savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine, što znači da se ona već tradicionalno realizira na državnom nivou.

Tom prilikom prikupljeni su slatkiši, nakon čega su se pravili paketići koji su  se poklanjali djeci iz socijalno ugroženih porodica.

U akciji prikupljanja slatkiša učestvovali su učenici, profesori i uprava Mješovite srednje škole “Gornji Vakuf”. Također, značajan doprinos u realizaciji ove akcije imali su građani Gornjeg Vakufa - Uskoplja koji su mogli donirati/kupiti slatkiše u trgovinama: Dadić promet d. o. o., Best d. o. o., TR Bililo, TR Gruda i TR Ukras.

Podijeljeno je 104 paketića, vrijednosti oko 1000,00 KM.

Akcija “Jedan slatkiš – jedno dijete” je uspješno realizovana i ove godine, a osmijesi i radost djece su najveći dokaz toga.

Zajedničke aktivnosti učenika MSŠ 'Gornji Vakuf' i SŠ 'Uskoplje'

Jučer je u prostorijama naše škole održana radionica na temu „Ljudska prava“ u cilju obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava. Učesnici radionice su bili učenici Srednje škole „Uskoplje“ i učenici Mješovite srednje škole „Gornji Vakuf“.

Cilj radionice je bio da se kroz razgovor i razne aktivnosti sa učenicima ponove ljudska prava i da shvatimo da ona vrijede podjednako za svako ljudsko biće bez obzira na međusobne razlike.

Voditelji radionice su bili profesori i koordinatori Vijeća učenika obje škole.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se na dan kada je 1948. Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila Opću deklaracija o ljudskim pravima. Deklaracijom je prvi puta u historiji čovječanstva priznato pravo svih ljudi na "život, slobodu i sigurnost... bez ikakvih razlika". Bilo je to jedno od prvih velikih postignuća tek osnovanog UN-a. Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se 10. decembra svake godine širom svijeta.

U sklopu projekta koji je finansiran od strane PRO – Budućnosti učenici Mješovite srednje škole „Gornji Vakuf“ i Srednje škole „Uskoplje“, zajedno sa volonterima Crvenog križa Gornji Vakuf-Uskoplje, su podjelom paketa porodicama u potrebi, obilježili Dan volontera, 5. decembar.

Međunarodni dan srednjoškolaca

Vijeće učenika naše škole obilježilo je, u skladu sa novonastalom situacijom pandemije koronavirusa, Međunarodni dan srednjoškolaca, važan datum za sve srednjoškolce širom svijeta. Tim povodom učenici su u holu škole, na oglasnoj ploči, predstavili svoja prava te prijedloge načina kako poboljšati školski sistem. Kao značajna prava izdvojili su: pravo na život, pravo na slobodu izražavanja, pravo na obrazovanje, pravo na zdravstvenu zaštitu i pravo na bolje sutra. Kroz period koji slijedi, srednjoškolci su odlučni poraditi na poboljšanju svoga položaja u društvu.

Međunarodni dan srednjoškolaca obilježava se 17.11. kao znak sjećanja na mirne studentske proteste održane u Pragu 1939. godine gdje su studenti protestvovali protiv nacističke okupacije, te su strijeljani bez prethodnog suđenja.

IMG ade498435601f36315e7ab0a73803184 V

IMG 540d860eb42519367b8f58d20d95d504 V

Međunarodni dan srednjoškolaca

Vijeće učenika naše škole obilježilo je Međunarodni dan srednjoškolaca prigodnim aktivnostima: izvođenjem performansa u školskom dvorištu želeći istaknuti svoj značaj u društvu, slatkišima na velikom odmoru i zabavom za učenike.

Međunarodni dan srednjoškolaca obilježava se 17.11. kao znak sjećanja na mirne studentske proteste održane u Pragu 1939. godine gdje su studenti protestvovali protiv nacističke okupacije, te su strijeljani bez prethodnog suđenja.

17.11. Međunarodni dan srednjoškolaca je dan kada srednjoškolci cijelog svijeta stavljaju fokus javnosti na svoje probleme.

Priključi se za RSS feed