« »
Merhila Čaušević

Merhila Čaušević

URL web stranice:

„Čitajući dva puta se živi“

Povodom Mjeseca knjige aktiv bosanskog jezika i književnosti proveo je literarni konkurs na temu: „Čitajući dva puta se živi“.

Od pristiglih radova komisija je odabrala tri najbolja rada. To su:

  1. Drino Midhat
  2. Jašarević Semra
  3. Garača Minela

Na Dan srednjoškolaca učenicima su dodijeljene nagrade.

Oktobar - Mjesec knjige

Aktiv bosanskog jezika i književnosti je organizirao niz aktivnosti u sklopu obilježavanja Oktobra – mjeseca knjige.

Učenici su svoju kreativnost i značaj knjige spojili sa portofolijima kroz nekoliko crteža. Organizirali su podjelu bombonjera sa citatima poznatih književnika te podjelu knjiških oznaka za sve učenike i zaposlenike škole. Planiran je i literarni konkurs na temu: „Čitajući dva puta se živi“.

Nagrada za društveno angažovanu temu na Drugom festivalu dramskih minijatura

U subotu, 04.05.2019. godine, učenici II1 su učestvovali na Drugom festivalu dramskih minijatura SBK.

Festival je održan u Donjem Vakufu, a organizovala ga je Mješovita srednja škola „Donji Vakuf“.

Minijatura naše škole  „Odlazak mladih“ je osvojila nagradu za društveno angažovanu temu.

Veoma smo zadovoljni i već je izvjesno da će ovo postati tradicija.

Obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika

Prigodnim portofolijem i razgovorom o bosanskom jeziku obilježen je Međunarodni dan maternjeg jezika u našoj školi.

Obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika, koji se slavi 21. februara, UNESCO je proglasio 1999. godine. Taj datum smo iskoristili da se podsjetimo na značaj očuvanja maternjeg jezika. Veliki raspon osjećanja moguće je iskazati jedino na svom maternjem jeziku. Učenici su pokazali zainteresiranost.

Oktobar – mjesec knjige

Značaj knjiga u svakodnevnom životu je veliki pa je aktiv Bosanskog jezika i književnosti inicirao obilježavanje Oktobra – mjeseca knjige u našoj školi. To je učinjeno kroz izradu portofolija na času Bosanskog jezika i književnosti. Učestvovali su razredi sa lektirom koju su obrađivali u mjesecu oktobru.

Učenici su iskazali svoju kreativnost, odabrali materijale koje žele predstaviti te sve objedinili na zajedničkom portofoliju koji se nalazi u holu škole.

Takmičenje dramskih minijatura

Na prijedlog članice Aktiva bosanskog jezika i književnosti Mješovite srednje škole „Bugojno“ Senade Milanović, Aktiv bosanskog jezika i književnosti Mješovite srednje škole „Gornji Vakuf“ je organizovao  takmičenje dramskih minijatura. Takmičenje je održano 23.04.2018. godine. Na takmičenju su učestvovala odjeljenja prvog, drugog i trećeg razreda:

I1 – minijatura Sataraš
II1 – minijatura Crtež
III1 – minijatura Iz ženskog ugla
III2 – minijatura Društvene mreže

Komisija je za pobjednika takmičenja minijatura izabrala I1 – minijatura Sataraš. Oni će predstavljati školu na Kantonalnom takmičenju koje će se održati u Bugojnu, 05.05.2018. godine.

Ovo je prvo takmičenje ovog tipa u našoj školi i izazvalo je veliki interes učenika. Nadamo se da će prerasti u praksu i sljedeće godine.

Priključi se za RSS feed