« »

Izvještaj o ekskurziji maturanata u septembru 2019. godine

Izvještaj o ekskurziji maturanata u septembru 2019. godine

Maturanti MSŠ „Gornji Vakuf“ su od 06.09. do 13.09.2019. godine bili na maturalnoj edukativno-zabavnoj ekskurziji u Italiji. Krajnja destinacija je bio Rimini, gdje su imali pet noćenja. Na putu do Riminija, posjetili su znamenitosti Venecije: Trg Svetog Marka, Crkvu la Pieta, Stari zatvor, Duždevu palatu, Piazetta, Prokurative, Orseolo bazen i  most Rialto.

Osim Venecije, maturanti su posjetili i San Marino i znamenitosti najstarije republike u Evropi, zatim zabavni park Mirabilandia. Obzirom da su vremenski uslovi bili povoljni, maturanti su se mogli odmoriti na plažama Riminija, a nisu zaobišli ni užu gradsku jezgru ovoga grada koja je bogata historijskim znamenitostima, kao što su  Augustov luk, Tiberijev most, Malteški zamak, itd.

Kako je bilo i planirano, u povratku su  posjećene Bolonja i Verona. Naši su maturanti prošetali bolonjskim kolonadama, vidjeli dva kosa bolonjska tornja Torre degli Asinelli i Torre della Garisenda, te obišli  Piazza Maggiore; Palazzo dei Banchi, Basilica San Petronio, Palazzo dei Notai i  Palazzo d'Accursio.

 U Veroni su imali priliku posjetiti Trg Bra, Via Mazini, Trg Erbe, Danteov trg, Julijinu kuću i arenu.


Posljednje od Samira Bakić

nazad na vrh